Reddingssysteem chalets en caravans

Reddingssysteem voor caravans en chalets

door Melle van der Velde

 

LITH - Om dramatische schadetoestanden bij hoog water op campings langs onze rivieren in de toekomst te voorkomen worden alle caravans en chalets op de camping 'Maaspark De Lithse Ham' bij het dorp Lith aan de Maas voorzien van drijvers. "Het reddingssysteem is door ons park zelf ontwikkeld en we hopen er in de toekomst waterschade voor onze bewoners mee te voorkomen", aldus Jan Berg, de beheerder van de camping. Bij de laatste hoge waterstanden liepen veel chalets en caravans op campings langs onze rivieren grote (water)schade op. Het eerste chalet van camping 'Maaspark De Lithse Ham' doet een geslaagde proefvaart op de Maas.

"Door onder de chalets en campers drijvers te plaatsen stijgen ze probleemloos met het hoge water mee omhoog", aldus Berg. "Doordat ze tevens een palen zijn vastgemaakt, kunnen ze ook niet wegdrijven." Volgens hem kan het systeem een grote uitkomt zijn voor veel campings langs de rivieren.

"Rijkswaterstaat heeft namelijk vorig jaar de beleidslijn 'Ruimte voor de rivier' vastgelegd. Daarin staat onder meer, dat campings langs de rivieren niet meer mogen uitbreiden of renoveren, mits de grondoppervlakte 25 cm boven de dijkhoogte ligt. Met deze maatregel ben je als camping niet aan deze regelgeving gebonden. Tijdens de proefvaart, die we met de eerste chalet hebben gehouden was men van de zijde van Rijkswaterstaat erg enthousiast."

Verzekering

Voor de eigenaren heeft het plaatsen van drijvers onder hun chalet of camper ook het voordeel, dat ze opnieuw door de verzekering geaccepteerd worden tegen waterschade. De kosten van het aanbrengen van de kunststofdrijvers bedraagt, afhankelijk van de grootte van de chalet, ƒ4000 tot ƒ10.000. "Dat bedrag lijkt veel, maar het weegt niet op tot de schade die water aan zo'n vakantiewoning kan aanbrengen", aldus Jan Berg.

De komende dagen worden de eerste 80 van de in totaal 276 chalets in Lith van beschermende drijvers voorzien. Beheerder Berg verwacht, dat het initiatief in ons land veel navolging zal krijgen.

Publicatiedatum = 10 april 1999